Veel gestelde vragen

Wanneer kan ik met mijn klachten naar een acupuncturist?
 Acupunctuur en andere disciplines van de Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen bij zeer uiteenlopende klachten worden ingezet. Een overzicht van een groot aantal gezondheidsklachten is te vinden onder Indicaties. Mocht u nadere informatie willen over eventuele behandeling van uw specifieke klacht, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Doet acupunctuur pijn?
De naalden die gebruikt worden zijn heel dun, de prikjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Vaak wordt er na het inbrengen van de naald een soort lichte elektrische prikkel gevoeld. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt dit verschijnsel dé qì genoemd, daar waar de lichaamsenergie beïnvloed kan worden.

Zijn de naalden steriel?
Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe steriele wegwerpnaalden. Deze worden na gebruik in een daarvoor bestemde container weggebracht en vernietigd.

Wat kost een behandeling?
De kosten voor een eerste behandeling, inclusief intakegesprek, bedragen € 70,-. Voor een vervolgbehandeling wordt  € 55,- in rekening gebracht.  U kunt tevens het kopje Tarieven raadplegen voor informatie.

Wordt acupunctuur vergoed?
De vergoeding van een behandeling is afhankelijk van uw eigen verzekeringspakket. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met uw eigen ziektekostenverzekeraar. De beroepsvereniging Zhong beschikt over een overzicht van vergoedingen per ziektekostenverzekering voor 2010. 

Hoe lang duurt een behandeling?
Een eerste behandeling duurt ongeveer 90 minuten, voor een vervolgbehandeling kunt u rekening houden met 45-60 minuten.

Kan acupunctuur preventief werken?
Voorkomen is beter dan genezen. De kracht van acupunctuur is verstoorde balansen te herstellen waardoor ziektes zijn te voorkomen. Bij klachten die voorspelbaar zijn, bijv. seizoensgebonden klachten, kan acupunctuur voor het begin van een dergelijke periode worden ingezet om klachten te voorkomen.

Hoe weet ik dat ik bij een betrouwbare acupuncturist ben?
Via de verschillende beroepsverenigingen kunt u een acupuncturist zoeken. De beroepsverenigingen stellen hoge eisen aan hun leden om zodoende kwaliteit en zorg te kunnen waarborgen. Klik hier om een acupuncturist te zoeken die is aangesloten bij de Zhong.